Beginnen met wielrennen; welke fiets koop je?

Tour de Tietema, Cervelo, RideOut

Wanneer je op zoek bent naar een eerste of nieuwe racefiets, is het belangrijk te weten wat voor fiets het beste past bij jouw lichaam en de door jouw gestelde doelen. In de Tietema Cycling Academy video heeft Josse je al een aantal tips gegeven. Heb je deze video nog niet gezien? Scroll door naar beneden en luister naar de tips van onze kopman. 

Het soort fiets

Je kan veel soorten fietsen kopen. Zo kan je ervoor kiezen een gloednieuwe of een tweedehands aan te schaffen. In beide categorieën zijn verschillende prijsklassen te vinden. Weet dus goed wat je doelen zijn. Ga je bijvoorbeeld voor het eerst fietsen en wil je de komende tijd ontdekken of deze hobby iets voor jou is, kies dan voor een instapmodel met een lagere prijs. Weet je zeker dat je fanatiek wil gaan fietsen, kies dan voor een stap hoger in het segment. Staar je vooral niet blind op de specificaties van de fiets. Op een aluminium frame kan je als starter even goed uit de voeten en heb je echt niet meteen een duur carbon frame nodig. Ook op de groepset moet je je niet blind staren, want een nieuwe 105-groepset kan beter zijn dan een verouderde Ultegra groepset en daar heb je uiteindelijk langer plezier van. Het is aan te raden vooral te kijken naar het onderhoud, de leeftijd en de technische staat van de fiets.

Welk framemaat moet ik hebben?

Om de voor jou juiste fiets te kiezen, is het belangrijk de bij jou passende framemaat te weten. Bij een racefiets wordt de framemaat vrijwel altijd gemeten tussen het midden van de trapas en de bovenkant van de staande buis, de plek waar de zadelstang in steekt. De juiste framemaat maakt dat jij goed op de fiets zit en zo voorkom je blessures. Voor het berekenen van de juiste framemaat zijn er twee veelgebruikte manieren. De eerste manier is het kijken naar jouw lichaamslengte en de daarop gebaseerde framemaat zoals weergegeven in de tabel hieronder. 

Lichaamslengte (cm)Framemaat (cm)Framemaat
147 – 15447 – 48XXS
154 – 16049 – 50XS
160 – 16751 – 53S
167 – 17554 – 55M
175 – 18356 – 58L
183 – 19058 – 60XL
190 – 19861 – 63XXL

Een andere manier om de juiste framemaat uit te rekenen is een kleine rekensom. Hiervoor dien je jouw binnenbeenlengte op te meten. Zet je (blote) voeten ongeveer 15cm uit elkaar en meet vervolgens de lengte van je hak tot aan je kruis. Vermenigvuldig de gemeten lengte met 0,68 en rond af naar beneden. Stel je hebt een binnenbeenlengte van 83cm, dan vermenigvuldig je 83 met 0,68. De uitkomst is 56,44. Met afronding naar beneden kom je dus uit op een framemaat van 56cm.

Let wel op: niet bij ieder merk werkt men met dezelfde framematen. Een framemaat 58 van merk A kan groter uitvallen dan een framemaat 58 van merk B. Het is dus altijd verstandig een fiets te passen en een proefrit te maken zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Webwinkel of toch de fietsenwinkel?

Fietsen worden op veel mogelijke manieren aangeboden. Zo zijn er webwinkels waar je een (tweedehands) racefiets kan kopen, maar ook op Marktplaats, Facebookpagina’s en vergelijkbare initiatieven worden tweedehands fietsen te koop aangeboden. Natuurlijk is er ook altijd nog een plaatselijke fietsenwinkel waar je langs kan gaan. Het voordeel van de plaatselijke fietsenmaker is hun kennis. Zo weet je zeker dat de fiets technisch in orde is. Zij kunnen je ook helpen met het vinden van de juiste framemaat en de afstelling van de fiets. Met een kleine bikefit stellen ze je stuur en zadel goed af zodat jij prettiger fietst en geen blessures zal oplopen. Vraag ook altijd of je een proefrit mag maken en luister hierbij goed naar je gevoel. Merk je dat je niet helemaal lekker op de fiets zit, geef dit dan aan. Met kleine aanpassingen kan jouw fietservaring al stukken beter worden. 

Kies je er toch voor bij een particulier langs te gaan voor een tweedehands racefiets, neem dan iemand mee die wat weet van racefietsen. Deze persoon kan jou vertellen of de onderdelen niet versleten zijn en wat de technische staat is van de fiets. Josse heeft zijn eerste racefiets ook via Marktplaats gekocht en hij heeft toen Bas meegenomen om zeker te weten dat hij een goede fiets zou aanschaffen. Ook bij een particulier doe je er verstandig aan om een proefrit te maken. In de achtertuin kan de racefiets nog zo mooi overkomen, maar eenmaal op de weg komt de ware aard naar boven.

Heb je uiteindelijk een mooie fiets op de kop getikt, vergeet deze dan niet te onderhouden. Op die manier heb je zo lang mogelijk plezier van de fiets. Met een mooie tweewieler onder je kont kan het genieten gaan beginnen, want fietsen is tenslotte het mooiste wat er is. Trek er op uit met een stel vrienden en beleef jullie eigen fietsavonturen. Het maakt niet uit of je net als Josse wedstrijden gaat rijden of vogeltjes kijkt zoals Devin zo goed kan.

Heb je de smaak te pakken? Word dan onze Meesterknecht en fiets jouw rondjes in je eigen Tour de Tietema wielertenue.

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

Josse Wester 2022
2 minuten leestijd

Josse Wester

Vraagt zich af hoe hij professioneel amateurwielrenner kan worden.