Beginnen met wielrennen? Dan moet je dit allemaal hebben!

Fietsbenodigdheden - Tour de Tietema Cycling Academy

Wil jij beginnen met wielrennen, maar weet je nog niet wat je allemaal moet aanschaffen voordat je voor het eerst op jouw racefiets klimt? Geen probleem: wij zetten de belangrijkste zaken graag voor jou op een rijtje!

Dus jij gaat voor het eerst wielrennen? Dat lezen wij graag! Het doel van Tour de Tietema is om iedereen te helpen om te gaan fietsen, dus vinden we het leuk om te weten dat jij voor het eerst op de racefiets kruipt.
Toch is het lastig om te bepalen wat je allemaal bij de hand moet hebben als je voor de eerste keer op pad gaat om de wereld van het wielrennen te ontdekken. Tour de Tietema biedt jou dan ook maar al te graag de helpende hand. Lees hieronder wat jou allemaal helpt aangename ritjes te maken op de fiets.

Racefiets

We beginnen net als jij bij het begin. Zonder goede racefiets, geen goede ritjes. En dit hoeft echt niet gelijk een dure fiets van €10.000,- te zijn, je kunt makkelijk Marktplaats afstruinen of bij jouw lokale fietsendealer een kijkje nemen om een goedkoop instapmodel op de kop te tikken. Voel je niet verplicht om meteen als een superprof op een carbon fiets met dikke wielen te kruipen.

Belangrijk bij de aanschaf van een racefiets is de staat waarin een fiets verkeert. Zijn het frame en de groepset (cassette, tandwielen en ketting) nog in goede staat, kunnen de banden nog een tijdje mee en komt het zadel niet uit de vorige eeuw? Dat scheelt je behoorlijk wat geld om de boel te repareren.
Let ook op de framemaat bij het kopen van jouw fiets. Laat jezelf goed informeren door bijvoorbeeld een verkoper van de fietsendealer, om jouw ideale framemaat te vinden. Dit kan ervoor zorgen dat een hoop lichamelijke problemen jou bespaard blijven, want bij een verkeerde framemaat kun je al gauw een verkeerde fietshouding aan gaan nemen.

Welke onderdelen zitten waar op een racefiets?

Denk na over wat voor pedalen je graag wil op jouw racefiets. Wil je meteen het profpeloton achterna en op klikpedalen gaan fietsen? Zorg dan ook dat je de goede fietsschoenen in huis haalt, waar je de plaatjes van de klikpedalen op kunt monteren.

Voorbereid en schoon op pad

Daarnaast is het zaak dat je goed voorbereid de weg op gaat, of het nu voor jouw eerste of jouw 50ste ritje is. We willen er allemaal zo gesoigneerd mogelijk bij rijden, maar het blijft belangrijk dat jij bij pech niet altijd maar hoeft te rekenen op dat lieve familielid of die lieve vriend/vriendin die jou eventjes komt ophalen.

Zorg dus voor een zadeltasje, netjes weggewerkt onder jouw zadel. En neem daarin sowieso een binnenband, fietspompje en bandenlichters mee. Met bandenlichters haal jij jouw buitenband van de velg af en kun je vervolgens jouw binnenband repareren wanneer deze bijvoorbeeld lek is.

Hou jouw materiaal schoon met het Tour de Tietema Onderhoudspretpakket!

Ook is het belangrijk om jouw materiaal schoon te houden. Natuurlijk kan dat het beste door het Tour de Tietema Onderhoudspretpakket aan te schaffen, omdat daar alles in zit wat je nodig hebt: kettingreiniger, fietsreiniger en Polish Wax zijn enorm fijn om in huis te hebben. Als jij jouw nieuwe bolide goed schoon houdt, slijt deze minder snel en kun je er lang plezier van hebben!

Comfortabele en veilige kleding

Je kent het wel, zo’n lekkere zachte fietsbroek met zeem. Want ja, een racefietszadel is toch echt wat anders dan een zadel van zo’n heerlijke stadsfiets. En dus heb jij die fietsbroek met zeem ook nodig. Ze zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in onze webshop, want ook wij kunnen voor jou een fietsbroek regelen!

Denk eraan dat je jezelf in het voorjaar, najaar en de winter goed aankleedt, in laagjes. Terwijl je in de zomer meer dan genoeg hebt aan een fietsbroek en -shirt.
Wat is het belangrijkste voor jouw veiligheid tijdens fietstochten? Je hoort het Bert Visscher al zeggen: deeeeeeeee helm! Ga alsjeblieft met een helm op pad. Je wil het toch niet meemaken dat je een ongeluk krijgt en er blijvend letsel aan overhoudt?

Dit maakt het af

Wat je ook niet mag vergeten, is dat je onderweg de juiste voeding meeneemt. Natuurlijk kun jij in het begin makkelijk uit de voeten met wat mueslirepen van de supermarkt en een banaantje in jouw achterzak, maar na verloop van tijd is het misschien slim om te kijken naar de echte speciale wielervoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sportvoedingpakket dat we met Eurosport Nutrition hebben samengesteld!

Tip van Bas: ga bij koud weer goed gekleed op pad…

Raak jij de weg gauw kwijt? Dan is het wellicht verstandig om zo snel mogelijk een GPS aan te schaffen, die je eenvoudig op jouw stuur kunt monteren. Plan een route in en zorg dat je heelhuids thuis komt. Wil jij graag weten hoe hard je fietst? Neem een fietscomputer, om jouw prestaties te meten. En als je dan na een tijdje echt van wielrennen begint te houden en het liefst alle KOM’s van jouw vrienden en kennissen afpakt op Strava, kun je ook nog denken aan een vermogensmeter.

Wij helpen je graag

Heb jij als beginnend fietser nog vragen voor ons? Laat het ons gerust weten via Social Media of via de mail. En kijk natuurlijk onze video’s van Tietema Cycling Academy, waarmee wij je helemaal de wereld van het wielrennen in helpen.

Benieuwd wat onze kopmannen nu weer uitgespookt hebben? Bekijk dan nu onze nieuwste aflevering op ons YouTube-kanaal en zie hoe Bas, Devin en Josse training – of zullen we het fietsles noemen? – krijgen van een van de beste renners van deze eeuw, de enige echte Fabian Cancellara.

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

NIEUW!
De 'slecht-weer-bestaat-niet' collectie

*Tijdelijk met gratis nekwarmer twv €14,95