Wat houden de afkortingen DNF en OTL in?

Tour de Tietema Blog DNF & OTL

DNF en OTL, twee termen uit de wielerwereld die ook regelmatig achter Bas’ naam staan in de uitslag. Wat deze termen betekenen leggen we in deze blog uit.

Laten we beginnen met de DNF, de bekendste van de twee. DNF staat voor Did Not Finish. Oftewel: niet gefinished. Niet alle renners in een wielerwedstrijd halen de finish. Dit kan komen door een valpartij of door materiaal pech.

Ook de wedstrijdjury kan besluiten dat je niet verder mag fietsen. Wielrennen gebeurt op de openbare weg. Tijdens een wedstrijd wordt deze weg afgezet, waardoor overig verkeer moet wachten totdat de renners voorbij zijn. Als je als renner te ver achter ligt op de koplopers of het peloton, dan haalt de jury je uit de wedstrijd. Zo kunnen ze de weg weer openen voor het overige verkeer.

Je kunt dan zelf kiezen of je in de bezemwagen stapt of op je gemak doorfietst. De bezemwagen fungeert als taxi en brengt je bij de finish. De keuze om terug te fietsen kan ook verkeerd uitpakken, bijvoorbeeld als je zonder navigatie de weg terug moet vinden… Het is nogal een opgave om terug te komen bij start/finish wanneer je midden in de polder van Flevoland uit de wedstrijd wordt gehaald en je zelf zonder navigatie of iets de weg terug moet vinden.

In wedstrijden als Parijs Roubaix en de Tour de France komt vaak een tweede term om de hoek kijken: OTL, oftewel Out of Time Limit. In de belangrijkste wedstrijden van de wielerwereld wordt het verkeer urenlang afgesloten. De renners mogen in deze wedstrijden altijd door fietsen tot de finish.

Echter betekent dit niet dat alle renners ook mee worden genomen in de uitslag. Wanneer de winnaar is gefinisht, begint de jury met het berekenen van de tijdslimiet. Dit doen ze aan de hand van de finishtijd van de winnaar en de zwaarte van de koers. Zo wordt een tijdslimiet bepaalt, bijvoorbeeld: 45 minuten. Alle renners moeten dan binnen de 45 minuten van de winnaar finishen. Als dit niet lukt dan krijg je een OTL achter je naam, zoals Bas heeft gehad in Roubaix. In meerdaagse wedstrijden zoals de Tour betekent dit ook dat je de volgende etappe niet meer mee mag doen.

Zoals je ziet heeft Bas de nodige ervaring met DNF’s en OTL’s

De DNF is niet alleen iets voor profs als Bas. Deze term komt in alle koersen voor. Als jij de finish niet haalt in een criterium of zelfs een trainingswedstrijd, dan krijg ook jij een DNF achter je naam.

Het verschil tussen profwedstrijden en amateurwedstrijden is het aantal minuten dat je achterstand mag zijn. Hoe belangrijker de wedstrijd, hoe langer het verkeer wordt opgehouden. Zo kan het dus zijn dat jij als wielrenner uit Groningen afreist naar Zeeland om te koersen. Door pech rijd je na vijf kilometer al op achterstand. De jury besluit je uit koers te halen voordat je goed en wel bent gestart… Soms heb je ook een beetje geluk nodig in het wielrennen 😉

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

NIEUW!
De 'slecht-weer-bestaat-niet' collectie

*Tijdelijk met gratis nekwarmer twv €14,95