Het eten van repen en gels

Tour de Tietema Stories - Repen of Gels

Naast het drinken van water of isotone, is ook eten tijdens het fietsen erg belangrijk. Al eerder vertelden we dat je  60 tot 90 gram koolhydraten per uur moet innemen om je langere tochtjes goed vol te kunnen houden. Dit kun je natuurlijk doen met ontbijtkoek, bananen en stroopwafels, maar als je iets serieuzer gaat fietsen dan zijn repen en gelletjes een goede toevoeging. Alleen, wanneer kies je nou voor een reep en wanneer voor een gel? En, wat zijn de voor- en nadelen van deze voedingsmiddelen? Wij leggen het je hieronder uit en hiervoor spreken we uit eigen ervaringen. 

Voor- en nadelen repen

Het grote voordeel van een reep is dat je het gevoel hebt dat je honger wordt gestild. Je krijgt namelijk echt wat volume in je maag. Dit is ook meteen het grootste nadeel van het eten van repen. Als je lang op de fiets zit, en dus veel repen nodig hebt, kun je een opgeblazen gevoel krijgen van de hoeveelheid eten in je maag. 

De repen die wij gebruiken zijn van Eurosport Nutrition. Deze repen zijn gemaakt met havermout. De havermout zorgt ervoor dat de opgeslagen energie langzaam wordt afgegeven aan het lichaam en zo krijg je een langdurige aanvoer van energie. Het verwerken van deze repen kan het lichaam goed aan op lage en middelhoge intensiteit. Echter, zodra er op hoge intensiteit gereden wordt, kan het lichaam de reep moeizamer verwerken en wordt niet alle energie opgenomen. 

De repen zijn er in vele verschillende smaken. Apple cinnamon is daarvan onze grote favoriet, maar als we hier op uit gekeken zijn, zijn er nog genoeg andere smaken om de honger mee te stillen.

Voor- en nadelen gels

De eerste keer nemen van een gel is een moment dat velen niet snel zullen vergeten. Het open maken is nog vaak het lastigst. Het daarna opslurpen van de mierzoete drap is ook wel een momentje van besef “waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?”. Toch zijn gels een welkome aanvulling op de vaste voeding (repen, bananen, krentenbollen, etc.). 

Het voordeel van gels is dat ze makkelijk naar binnen glijden. Ook neem je ze makkelijk mee in je zakken of zelfs onder de pijp van je fietsbroek. Zo heb je de gel snel bij de hand zonder daarbij in je achterzakken te hoeven graaien.

Het nadeel is dat gels niet altijd lekker zijn. Door de vele suikers is het vaak mierzoet, maar de suikers worden wel rete snel opgenomen door het lichaam. Als je tegen een hongerklop aan zit, kun je dus het beste een gel nemen. Drink na een gel altijd water uit je bidon. Het water zorgt ervoor dat de gel verdunt wordt en dat de werkzame stoffen beter opgenomen kunnen worden door het lichaam. Een ander nadeel van een gelletje, is dat gels vaak erg pikken. De laatste jaren wordt dit gelukkig beter door handigere verpakkingen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wanneer een gel en wanneer een reep?

Als je begint met fietsen, zal je niet meteen denken aan het eten op de fiets. Toch is het goed hier mee te oefenen voor als je langere tochten gaat maken. Op ritjes tot aan twee uur lang kan je het prima uithouden zonder voeding en met alleen water of isotone in de bidon. 

Ga je langer rijden, neem dan vooral voedsel mee onderweg. Denk er vooral aan dat het voedsel koolhydraatrijk is en niet te veel vetten en eiwitten bevat. Ons advies is om te beginnen met vaste voeding. Neem vooral een ontbijtkoek mee en wissel dit af met repen. Zo kan je maag wennen aan het verwerken van de repen. Als je langere tochten gaat fietsen, kies dan eens voor een gel als toevoeging. Probeer wel eerst een gel uit tijdens een training voordat je er volledig op vertrouwd tijdens de belangrijkste rit van het jaar. Je maag kan namelijk behoorlijk gaan protesteren van de zoete vloeistof. 

Heb je een doel gesteld om te gaan fietsen? Begin dus tijdig met het wennen aan repen en gelletjes op de fiets. Deze producten zijn superhandig op de fiets, maar ze kunnen je ook goed tegenwerken onderweg. Ben je er helemaal aan gewend? Dan is een reep, een gel en een isotone drank per uur een goeie combinatie voor topprestaties. 

Tippie van ons: Ga je een (trainings)wedstrijd rijden van ongeveer 1 a 2 uur? Neem dan een gelletje voorafgaand aan de start. Het lichaam verwerkt het gelletje in ongeveer 15 minuten. Zo heb jij al een kleine voorsprong op de rest van het peloton tijdens de koers. Afhankelijk van de intensiteit kan je onderweg nog een gelletje bij nemen in combinatie met water/isotone.

Zie ook de video van on Academy Kanaal over hetzelfde onderwerp:

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

Tour de France Top10 video's- Tour de Tietema
4 minuten leestijd

Top 10 video’s van vorig jaar

Als opwarmer voor de Tour die morgen start, zetten wij onze top 10 (van de 6) video’s uit vorige Tour de France op een rij.