Het waaier rijden uitgelegd

Het rijden in een waaier uitgelegd - Tietema Cycling Academy

In Nederland waait het altijd, dus is het handig om te weten hoe je hier jouw voordeel uit haalt. Precies! Het is tijd voor waaier rijden.

Waaiers, het is een magische term in het wielrennen. Als er waaiers ontstaan bij een wedstrijd bij de profs zitten vele toeschouwers te smullen voor de televisie. Rijden in een waaier kan je niet alleen. Daarvoor heb je elkaar nodig. Dat is het belangrijkste. Het is niet belangrijk om te laten zien wie het hardst kan fietsen, want het gaat erom dat je als groep zo snel mogelijk voortbeweegt. Als je goed waaier rijdt, kan je als groep namelijk veel sneller rijden. Al moet je het dan wel goed doen. Hoe het precies werkt leggen wij hieronder in vijf stappen voor je uit.

Waaier rijden in vijf stappen:
1) De waaier opzetten
Kijk naar de richting van de wind en zorg dat er voldoende ruimte is richting de zijkant van de weg zodat je vrienden echt uit de wind kunnen zitten. Let op: blijf wel altijd op je eigen weghelft voor de verkeersveiligheid
2) Je eerste kopbeurt
Om de beurt fiets je op kop. Probeer een zo vlak mogelijk tempo aan te houden. De lengte van jouw kop beurt is niet van belang, zolang je de snelheid maar hetzelfde houd. Sterke teamleden rijden vaak iets langer op kop dan de minder sterke rijders. Op het moment dat jouw kopbeurt klaar is, zak je af.
3) Elleboogje
Na zo’n dertig seconden zit je kopbeurt er voor de eerste ronde op. Geef met een elleboogje aan dat de volgende persoon aan de beurt is. De persoon achter jou neemt nu de kop beurt over. Hierbij dient het tempo gelijk gehouden te worden. De renner mag niet versnellen naar de kop. Dan loop je het gevaar dat jij als vorige koploper niet meer kan inpikken. 
4) Afzakken
Laat je afzakken aan de kant waaruit de wind waait. en doe dit zo dicht mogelijk langs de groep. Dan help je  de andere nog steeds uit de wind. 
5) Inpikken
Wanneer de laatste renner voorbij is, pik je weer in in dat wiel. Beurt voor beurt kom je naar voren totdat het weer jouw beurt is om op kop te rijden.

Hoe is waaier rijden veilig?
Zorg er ten eerste voor dat je altijd op je eigen weghelft blijft rijden, tenzij je op een afgesloten parcours rijdt. Houd te alle tijden rekening met het overige verkeer. Niet iedere weggebruiker gaat er van uit dat een wielrenner uitstuurt en afzakt. Let ook op de minste renner van de groep. Wanneer deze renner te veel op zijn tanden moet bijten, ligt het gevaar voor een ongeluk door onoplettendheid op de loer.

Je fietsmaten pijn doen
Wil je toch je maten pijn doen tijdens de rit tegen de wind? Dan is het waaier rijden ook erg geschikt. Misschien ken je de term op de kant zetten wel. Dan geef je te weinig ruimte om bij jou in het wiel uit de wind te zitten. Als je echt sterk bent, dan zullen je maten vanzelf lossen. Zij zullen dan een eigen waaier opzetten, maar waarschijnlijk vergroot jij met jouw waaier langzaam de voorsprong.

Wil je meer weten over het rijden in een waaier? Op YouTube staat uren aan wedstrijdbeelden vol waaiergeweld. Houd er wel rekening mee dat dit profs zijn die heel goed weten wat zij aan het doen zijn. Doe dit dus niet zomaar na op de plaatselijke dijk. Scroll vooral nog even door naar beneden als je geen genoeg krijgt van waaiers. In onderstaande video legt natuurkundige en wielerliefhebber Lieven Scheire namelijk nog eens haarfijn uit hoe een waaier in z’n werk gaat.

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

Bas Tietema start in Parijs-Roubaix - Tour de Tietema
2 minuten leestijd

Bas rijdt Parijs-Roubaix!

Bas staat op de startlijst voor de Hel van het Noorden. Aanstaande zondag rijdt hij 257 kilometer door Noord Frankrijk. 55 daarvan gaan over de dertig kasseistroken.