Hoe 3 brutale jongens de wielerwereld veroverden

De-kopmannen-Tour-de-Tietema

“Iedereen denkt altijd dat ik Devin en Josse al jaren ken, maar dat is helemaal niet zo.” Bas lacht als hij vertelt hoe anderhalf jaar geleden zijn plannetjes lukten. Hoe Tour de Tietema in 2019 ontstond? Dat was nog best een geinig verhaal.

Het échte begin speelde zich eigenlijk al af toen Bas nog een beloftevol wielrenner was voor de opleidingsploeg van BMC. “Ik was eigenlijk tijdens mijn carrière altijd wel bezig met Instagram. En ook een beetje aan het spelen met YouTube”, legt hij uit. “Alleen ik kwam er al snel achter dat de wielerwereld nog totaal niet klaar was voor zulke kanalen. 
De ploeg zag het ook als ballast, in plaats van als toevoeging.
Terwijl ik juist vanaf het begin de kracht van zulke kanalen zag.”

Vanaf nul beginnen

Door allerlei blessures werd Bas geen prof. Maar een leven binnen de wielersport bleef wel zijn droom. “Ik dacht altijd heel simpel: je hebt de NOS en wat krantjes. 
Die maken dan wat content, vooral tijdens de Tour. Zoals de Avondetappe, zulke dingen.
Maar nooit iets spannends. 
En dan had je wat ploegen die branded content maakten, maar dat was het. Totaal geen entertainment.”

En dus was daar een gat in de markt. “Ik keek altijd dingen als StukTV, maar in de wielersport zag je zoiets nergens. Toen dacht ik: zoiets moet ik gaan doen.
Maar, ja, wat dan.
Ik had 0 ervaring met camerawerk. Geen team om me heen. Geen geld. Niks om een start-up te maken. Hoe dan?”

Onze kopmannen in overleg tijdens de Giro di Tietema.

Bas ging op zoek. Naar bijvoorbeeld iemand die wél met een camera kon omgaan. “Via via kreeg ik de naam van Devin door. Ik hem gebeld. Dus ik zeg tegen ‘m: ‘Ik wil naar de Tour. Heb geen budget, kosten kunnen we dekken, lijkt het je wat?’”
En zo kwam Devin in beeld. Die was na wat hobbywerk voor Kozakken Boys in de mediawereld terecht gekomen en werd door Southfields in 2017 richting de Tour gestuurd. Moest hij camerawerk voor WielerFlits gaan verrichten. “Ze vroegen mij: ‘Heb je iets met wielrennen?’ Ik zei dat ik dat totaal niet had, maar goed, ik mocht toch mee.”

Stage(begeleider)

“Later ging ik stage lopen bij Southfields”, gaat Devin zijn verhaal verder. “Het idee was om veel met voetbal te gaan doen, maar ik werd eigenlijk meteen ingezet voor de content van toen nog Lotto-Jumbo.”
Josse breekt in. “Weet je trouwens… Weet je dat ik Devins stagebegeleider was? Haha! Devin en ik kenden elkaar al omdat we voor Southfields wat werk voor de Tweede Divisie voetbal moesten doen, maar later was ik zijn stagebegeleider.”
Dát durfde Devin dus niet te vertellen…

Maar goed, Devin zat op de spreekstoel. “In de zomer van 2019 studeerde ik af. In maart stuurde Bas mij opeens een berichtje. Die had dus mijn naam doorgekregen. En ja, wat Bas allemaal zei over dat hij geen budget had, dat klopte. 
Was een kort gesprekje, trouwens.
Maar ja… ik had toch niks beters te doen. Dus we hebben dat gewoon opgepakt. Alleen kwamen we tijdens het uitwerken van onze plannen erachter dat we echt nog wel iemand extra nodig hadden.”

Devin krijgt massale steun tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Knettergek

En daar begint het deel waarin Josse belangrijk wordt. “Ik nam ontslag bij Southfields en Devin wist dat. Hij was voor mij ook meer een soort collega dan een echte stagiair.
Zei ‘ie ineens tegen mij: ‘Ik ga naar de Tour.’ Dus had ik zoiets van: ‘Oh, vet, hoe dan? Met Jumbo-Visma?’ Zegt Devin: ‘Nee, met Bas Tietema.’”

Even is het stil. 
“Ik dacht daar op dat moment dus echt helemaal niks bij. Ik had geen idee wie dat was, joh. Dus vroeg ik hem maar of hij daar veel geld voor kreeg. Hij zei: ‘Nee, helemaal niks.’ Toen heb ik tegen Devin gezegd: ‘Dan snap ik er echt helemaal geen bal van dat je meegaat. Je bent knettergek.’”

Tijdens de Giro di Tietema op weg naar de hel van de Timmelsjoch…

Toch ging Josse nadenken over wat zijn ex-stagiair tegen hem had gezegd. “Na een paar dagen liep ik naar hem toe. Heb ik gezegd dat als ze nog iemand zochten, het mij ook wel gaaf leek. Ik had de tijd, ging voorlopig effe niks serieus doen en vond het best wel vet om naar de Tour te kunnen. 
Ik ben trouwens helemaal niet naar hem toe gelopen, ik heb hem geappt, zo zat het.”

Tour de Facetime

En dus hing Devin snel aan de lijn.
Of ja, FaceTime. 
“En toen zat ik niet met Devin aan de lijn, maar met Bas”, lacht Josse. “Spraken we tien minuten met elkaar en dacht ik: leuk, even nadenken over wat ik ga doen. Zei Bas uit het niets: ‘Mooi zo, dan spreken we daar en daar af. Gaan we die dag naar Frankrijk!’
Dat was zo raar. Ik dacht: huh, ik heb nog helemaal niks toegezegd man. 
Maar… in Bas zijn hoofd had ik dus al toegezegd. Dus ja, dan gingen we er maar met de volle overtuiging tegenaan.”

“Ja, eigenlijk hebben we in tien minuten besloten dat jij maar gewoon mee moest, haha”, voegt Devin toe. “Maar effe hè. Ik had dus ook al een logootje gemaakt, busje geregeld, zelfs shirtjes gedrukt”, wil Bas tenslotte nog even meegeven. “Beetje denken van: alles wat we doen is een meevaller. En zo begon die sprong in het diepe. 
Is dat even lekker uitgepakt?”

En nu starten we onze eigen wielerploeg!

Hoe de drie professionele amateurs van 2021 bijna twee jaar geleden bij elkaar kwamen was dus al een verhaal apart, maar we zijn net zo benieuwd of er dit jaar nog meer van dit soort bijzondere dingen gebeuren voor Tour de Tietema. Hou ons YouTube-kanaal en onze stories in de gaten voor de beste verhalen van onze wielerploeg!

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

Bas Tietema 2022
2 minuten leestijd

Bas Tietema

Onze échte professional en kopman der kopmannen.

NIEUW!
De 'slecht-weer-bestaat-niet' collectie

*Tijdelijk met gratis nekwarmer twv €14,95