Jouw fiets schoon in 9 stappen

Fiets wassen - Tour de Tietema Cycling Academy

Je kent het wel: je hebt er net een lange trainingsrit op zitten, maar hebt écht geen zin om de fiets schoon te maken meteen nadat je thuis komt. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk jouw racemonster weer zo goed als nieuw te poetsen! Hoe je dat doet? Wij hebben het ideale Onderhoudspretpakket, maar ook het ideale stappenplan.

Onze trainer Wilbert zegt niet voor niets dat je altijd jouw fiets schoon moet houden. Iedere doorgewinterde fietser kan beamen dat je met veel minder zorgen rond fietst op een schone bolide. Geen roestende ketting en geen vuile onderdelen: wat is het toch lekker om op een schone racefiets tochtjes te kunnen maken.

De kopmannen en het Onderhoudspretpakket: wat wil je nog meer?

Niet iedereen heeft altijd de juiste materialen bij de hand en niet iedereen weet hoe je op de beste manier de tweewieler schoon houdt. Voor het eerste hebben wij natuurlijk het Tour de Tietema Onderhoudspretpakket in onze webshop, waarmee je voor maar €34,95 alle spullen die je nodig hebt in huis haalt! En dat tweede gedeelte, dat leggen wij je hier maar al te graag uit.

Schaf ons Onderhoudspretpakket aan en volg onderstaand stappenplan en jouw racefiets zal vanaf nu nooit meer vuil worden:

1. Zorg ervoor dat jouw fiets stevig staat

Het is belangrijk dat de fiets stevig staat, als je aan een schoonmaakbeurt begint. Je behandelt jouw dierbaarste bezit natuurlijk wel met alle liefde, maar af en toe komt er best wat stevig geweld bij kijken als je jouw fiets schoon wil houden.

Het liefste zetten wij onze fiets daarom op een fietsstandaard, maar als je hier niet over beschikt, is het op een stevige manier neerzetten van jouw stalen – of carbonnen – ros tegen een muur ook een optie.

2. Gebruik Devin’s Kettingwasser

Hij is er niet voor niets: in het Onderhoudspretpakket zit een prachtige spuitbus met Devin’s Kettingwasser. En misschien is dit wel de belangrijkste inbreng van Devin bij Tour de Tietema, want zorgen dat de ketting schoon blijft, is een van de voornaamste zaken uit jouw fietsleven.

Devin’s Kettingwasser zorgt voor een goed begin (en dus het halve werk).

Tijdens iedere tocht maak je de ketting opnieuw vuil, er zitten veel zwarte en vuile delen op de ketting als je weer thuiskomt.
Hoe je dat weer in orde krijgt? Draai de ketting goed rond en zorg dat de Kettingwasser alle delen van de ketting goed raakt, dus spuit alles goed in. Alles wat niet makkelijk van de ketting verwijderd kan worden, kun je nog loshalen met de bijgeleverde borstel.

3. Pak Bas’ Fietswas bij de hand

Als de ketting een eerste behandeling heeft gehad, is het tijd om jouw frame met liefde te gaan behandelen. En wat kun je daar nou beter voor gebruiken dan Bas’ Fietswas? Deze bike cleaner komt ook in een spuitfles. Doe vooral niet rustig aan, want dat doet Bas zelf het liefste ook niet. Zorg ervoor dat het gehele frame goed wordt ingespoten, maar ook alle andere onderdelen mag je meenemen: van het stuur, tot het zadel, de voorvork en de wielen.

Kijk die Bas toch eens gaan met zijn Fietswas…

4. De handschoen opnemen

Pak er dan een teiltje water bij, het liefst warm water. Zeker tijdens de koudere dagen, want dan kun je na een trainingsritje natuurlijk sneller opwarmen! Pak de handschoen uit ons Onderhoudspretpakket en raak elk hoekje van de fiets. Jouw favoriete voertuig met twee wielen mag helemaal nat worden, geen enkel probleem. Zorg er alleen écht voor dat je ieder onderdeel raakt, ook de derailleur moet eraan geloven!

5. Laat het frame drogen

De volgende stap is het laten drogen van het frame, maar ook de andere onderdelen hebben even rust nodig. Heb je enorme haast en gun je jouw fiets niet de tijd om ook eventjes op adem te komen? Geen probleem. Pak dan een droge doek en neem alle onderdelen af.

De cassette schoonmaken kan ook handig met ons Onderhoudspretpakket, want daarin zit een echte cassettereiniger. Deze haalt op een makkelijke manier al het vuil tussen de tandwielen vandaan.

6. Maak de ketting droog!

Oude liefde roest… niet! Nee, inderdaad, niet. Dus de ketting, toch een beetje jouw nieuwe (of oude) liefde, laat je ook niet roesten.
Hoe dan? Pak er een oude vaatdoek bij, of leg een oud T-shirt apart om telkens jouw ketting mee droog te maken. Een beetje hetzelfde als wat je bij een auto doet met het oliepeilen.
Draai de ketting stukje bij beetje rond en ga met de doek om de ketting heen. Neem hier even de tijd voor, je zult er later veel plezier van hebben.

7. Josse’s Smeermiddel

That’s it.
Josse’s Smeermiddel.
Zijn haren zitten altijd zo goed in de wax dat we deze wax lube naar Josse hebben vernoemd. Pak de wax lube erbij, draai opnieuw de ketting rustig rond en laat de lube langzaamaan op de ketting vallen.

De ketting strak in de wax!

8. Finishing touch voor de ketting

Pak hierna opnieuw jouw vaatdoek of T-shirt bij de hand en maak de ketting opnieuw schoon. Ook hierbij is rust geboden, want dan kan het vet of vuil beter aan jouw (oude) doek/T-shirt blijven hangen.

9. Bescherm jouw fiets

De Meesterknecht Bike Protect is er om iedere keer jouw schoonmaakbeurt netjes af te ronden. Het zorgt ervoor dat de fiets tijdens een volgende trainingstocht minder snel vuil zal worden, omdat er een beschermingslaagje op de fietsonderdelen komt te zitten. Deze beschermende laag werkt vuil- en vochtafstotend (moeilijk woorden, toch Bas?).

Alles nog eens rustig bekijken? Ga je gang!

Breng deze gelijkmatig aan op het gehele frame en neem met een schone doek af. Ook dit afnemen moet gelijkmatig en rustig gebeuren.

Heb je dit stappenplan helemaal doorlopen? Dan is jouw fiets schoon en kan deze er de volgende training weer lekker tegenaan! Wil je jouw fiets jarenlang in de beste staat laten blijven, sprint dan naar de webshop en zorg dat je snel het Tour de Tietema Onderhoudspretpakket bestelt. Benieuwd geworden naar nog meer tips van onze Kopmannen? Ga dan snel naar ons Tietema Cycling Academy-kanaal op YouTube en leer alle ins en outs over het beginnen met wielrennen. Lig je toch liever lekker op de bank te kijken hoe Bas, Devin en Josse zich in het zweet werken? Kijk dan snel naar onze Tour de Tietema-video’s.

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

Parijs - Tour de Tietema
2 minuten leestijd

Statement video’s Tour de France

Lees hier alles over de situatie rond onze Tour de France video’s.

Read all about the situation of our Tour de France videos here.

NIEUW!
De 'slecht-weer-bestaat-niet' collectie

*Tijdelijk met gratis nekwarmer twv €14,95