Schoonmaakroutine voor de fiets

Schoonmaakroutine - Blog Tour de Tietema

Je komt thuis van een mooie fietstocht en je zet je fiets direct in de schuur om een paar dagen later bij je volgende training er achter te komen dat je fiets best wel vies is. Had je hem nou maar schoongemaakt. Iedere wielrenner zal dit herkennen en vroeg of laat kom je er achter dat een (korte) schoonmaakbeurt veel goeds met zich meebrengt. 

Tijdens je training of koffierondje rij je onderweg onbewust over heel veel vuil heen. Op landwegen is dit veelal modder afkomstig van de landerijen terwijl je aan de kust of in natuurgebieden juist veel zand oppikt. Het vuil hecht zich aan jouw frame en draaiende onderdelen als ketting, cassette en derailleur. Al dit opgehoopt vuil levert extra wrijving op en dit leidt uiteindelijk tot versnelde slijtage van deze onderdelen. Plus, een vuil frame ziet er natuurlijk een stuk minder mooi uit dan een glimmend exemplaar. 

Een korte schoonmaakbeurt na iedere tocht draagt al bij aan een langere levensduur van de onderdelen. Zorg er in ieder geval voor dat je de draaiende onderdelen bevrijdt van het meeste vuil. Wij raden aan de ketting in te spuiten met Devin’s Kettingwasser (bij grof vuil eerst afspuiten met een zachte waterstraal). Neem een fijne borstel voor de ketting, cassette en kettingbladen om deze schoon te maken. Laat de kettingwasser inwerken en neem af met een doek. Vergeet de ketting wanneer je klaar bent niet in te smeren met kettingwax of -smeer. Jouw prestaties worden tenslotte beter van een soepel lopende ketting. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het schoonmaken van je frame kan je iets vaker overslaan, maar het is zonde om jouw trotse bezit onder het vuil te laten zitten. Neem een keer in de zoveel tijd ruim de tijd om jouw fiets eens goed te reinigen. Doe dit na een tocht waarbij je veel vuil hebt opgepikt of kies in plaats daarvan een vast moment in de week, bijvoorbeeld op zaterdagmiddag. 

Spuit met een zachte waterstraal het grofste vuil van de fiets en spuit daarna het frame in met fietswas. Gebruik de waterstraal ook om de banden vrij van vuil te maken en voor MTB banden met grover profiel kan het raadzaam zijn eerst met een borstel de modder uit het profiel te halen. Reinig de ketting zoals hierboven beschreven. Sop het frame af met een washand of spuit af met een zachte waterstraal en laat het drogen. Afnemen met een doek kan ook wanneer je korter de tijd hebt of het een koude, natte dag is. Stuiter eens met het achterwiel om het laatste water uit de cassette te halen. 

Rij je met schijfremmen? Vergeet deze dan niet te onderhouden. Schone schijven leveren meer remkracht dan vuile schijven en het scheelt een hoop geluid tijdens het afremmen. Voor het reinigen van de schijven gebruik je brake cleaner. Spuit dit op een doek en wrijf in. 

Om je een volgende keer wat werk te besparen kan je jouw fiets inspuiten met Bike Protect. Breng aan, neem af met een doek en de onderdelen van je fiets worden beschermd en krijgen hun glans of matheid terug. Maar pas op met de Bike Protect bij de schijfremmen. Liever kom je hier met de wax niet in de buurt. De waxlaag zorgt er voor dat de remklauwen minder frictie kunnen uitoefenen op de remschijven waardoor het remmen minder goed verloopt.

In onze webshop vind je alle hierboven genoemde producten voor het schoonmaken van jouw fiets. Zo heb je met het Onderhoudspretpakket in één keer alles in huis. Als Meesterknecht ontvang je altijd 10% korting op onze producten en zo staat jouw fiets bij de volgende koers weer tip top aan de start.

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

NIEUW!
De 'slecht-weer-bestaat-niet' collectie

*Tijdelijk met gratis nekwarmer twv €14,95