Tour de Tietema start eigen wielerteam: ‘Onze droom? De Tour de France’

Tour de Tietema Cycling Team 2021

Na de weg naar de Ronde van Vlaanderen, challenges in de Tour de France en de Giro di Tietema gaat Tour de Tietema in 2021 een nieuwe uitdaging aan. Ze starten met Tour de Tietema Cycling Team een eigen wielerteam met grootse ambities: wielerprofs worden. Via het YouTube-kanaal Tour de Tietema worden kijkers dit keer niet alleen meegenomen in het verhaal, ze krijgen voor het eerst de kans om onderdeel te worden van het project. Op dinsdag 9 maart wordt de eerste aflevering gepubliceerd.

“Voor ons is dit de logische volgende stap”, vertelt voormalig profwielrenner Bas Tietema over het project voor de komende jaren. In de afgelopen winter werkte hij samen met nieuwbakken teamgenoten Josse Wester en Devin van der Wiel aan het oprichten van Tour de Tietema Cycling Team. “We starten op het allerlaagste niveau met ons eigen driemans-team, in de kelderklasse van het wielrennen. De weg naar de profwereld is ontzettend lang, dus de eerste stap is om met ons drieën amateurwedstrijden te rijden. Daarna gaan we kijken hoe ver het team kan komen”, kijkt Bas vooruit. Inmiddels hebben een aantal gevestigde namen uit de wielersport zich voor meerdere jaren gecommitteerd aan het team, onder wie Bingoal, Skoda, Cervélo en Garmin. “Het wordt niet makkelijk, want Devin en Josse hebben geen enkele ervaring met koersen, maar met onze faciliteiten en professionele ondersteuning is het een uniek experiment. We gaan trainen en leven als echte profs, waar de lat zal liggen weet niemand. Ik heb bijvoorbeeld geen idee tot welk niveau ik zelf weer mee kan doen’’ aldus Tietema, die in 2014 naast Mike Teunissen op het podium stond bij Parijs-Roubaix voor beloften. ‘’Wielerprof worden is al een krankzinnig doel, maar ik droom van ons team in de Tour de France. Dat is voor elke wielerliefhebber dé wedstrijd.”

Meesterknecht
En de mannen doen het niet alleen. Gemiddeld keken er per aflevering al meer dan 180.000 mensen hoe Bas zijn vrienden, zonder enige fietservaring, in vijftig dagen klaar stoomde voor hun ‘eigen’ Ronde van Vlaanderen. Één van de grote redenen om nu iedereen de kans te geven bij het team aan te sluiten, als Meesterknecht. Bas: ‘’We krijgen superveel berichten van mensen die dankzij ons voor het eerst kennis hebben gemaakt met de wielersport, zijn begonnen met fietsen of het fietsen serieuzer hebben opgepakt. Wielrennen voor hen toegankelijker maken, dat is wat wij willen bereiken. Iedereen kan zich nu aansluiten bij onze missie door als Meesterknecht onderdeel te worden van het team. Zij krijgen hierbij, net als wij, alles wat nodig is om je te ontwikkelen in de wielersport: hulp van experts, goede trainingsschema’s en toegang tot materiaal. Uiteraard gaan we ook samen de fiets op. Zelf noemen we het wel eens ‘hoe word je professioneel amateurwielrenner’. We hopen dat we meer mensen kunnen inspireren om te gaan sporten, dat is het mooiste van wat wij doen.”


YouTube-kanaal
Tour de Tietema werd in 2019 in één klap een bekend YouTube-kanaal in de Nederlandse wielersport. Tietema ging samen met zijn kompanen tijdens de Tour de France op pad om allerlei uitdagingen aan te gaan. Van het maken van singles over Dylan Groenewegen en Wout van Aert tot het leveren van honderd pizza’s voor het peloton in Parijs: niks was te gek.

In 2020 stapte Tour de Tietema ook zelf op de fiets. In vijftig dagen trainde het drietal voor het loodzware parcours van de Ronde van Vlaanderen, wat in een zevendelige serie op YouTube en op social media van dichtbij te volgen was. Het inspireerde talloze mensen om ook zelf op de fiets te klimmen. Het plan slaagde: Bas, Josse en Devin reden de 250 kilometer lange klassieker uit. Ook reed het drietal tijdens de Giro d’Italia een eigen ‘Giro di Tietema’: in drie weken reden ze van startplaats Palermo op Sicilië terug naar Nederland, een ruim 2000 kilometer lange tocht waarbij onder meer de Timmelsjoch in barre omstandigheden werd beklommen.

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

Bas Tietema finisht Parijs-Roubaix
3 minuten leestijd

Als allerlaatste aankomen in Roubaix

Op ruim 62 minuten van winnaar Dylan van Baarle rolt Bas over de streep in het Vélodrome van Roubaix. Moegestreden doet hij zijn verhaal.