Welke fietskleding doe je aan bij welke temperatuur

Tour de Tietema fietskleding kort-kort on-bike

Het is een van de moeilijkste vragen voordat je gaat fietsen. De een heeft het snel koud, terwijl iemand anders het al snel te warm heeft. Maar je hebt ook dagen dat het ‘s ochtends vroeg nog erg koud is, maar dat de temperatuur snel zal stijgen tijdens je tocht. Met onze tips weet jij precies welke kleding je wanneer aan moet trekken

Iedereen heeft een eigen voorkeur. Die gekke profs bijvoorbeeld, die rijden al gauw met wintermutsen waar anderen net hun beenwarmers hebben aangetrokken. Onze eerste tip is dan ook: probeer vooral zelf uit te vinden wat jij nodig hebt qua kleding bij verschillende temperaturen. Met dit artikel helpen wij jou op weg.

25 graden en meer

Wanneer het kwik boven de 25 graden stijgt is de keuze eenvoudig: kort-kort. Pak ons Team Fietsshirt en onze Team Fietsbroek uit de kast. Maak je outfit af met een schoon paar sokken en ‘on y va’.

Tour de Tietema fietskleding Meesterknecht blauw/groen

18-25 graden
Boven de 18 graden kies je een shirt met korte mouwen met daaronder een extra laagje, een zweetdoorlatend ondershirt bijvoorbeeld. Zo’n shirt voert het zweet af en houd je verder niet warm. Wanneer je toch twijfelt of al vroeg weggaat, dan kunnen armstukken het net wat aangenamer maken.

15-18 graden

Dit is een lastige temperatuur die vaak voorkomt in de lente. Het lijkt heel mooi, maar echt warm is het nog niet. Tot een graad of 18 vinden wij het aangenaam om met armstukken en beenstukken te rijden. Twijfel je over arm- en beenstukken? Onderweg kan je deze eenvoudig uittrekken en in je achterzakje meenemen. Natuurlijk draag je al een ondershirt en ons fietsshirt, maar voeg daar eens een windbody aan toe. Een windbody houdt het bovenlichaam lekker warm door de winddichte voorkant terwijl de achterkant de overtollige warmte afvoert. Ook deze is makkelijk uit te doen, op te rollen en op te bergen in je achterzakje.

10-15 graden

Bij deze temperaturen adviseren wij om altijd arm- en beenstukken te dragen. Daarnaast kan je nu het lange mouwen fietsshirt over je wielershirt heen aantrekken. Ook is het aangenaam om een merino thermo ondershirt te dragen. Deze houdt de warmte beter vast tijdens de inspanning. Bij temperaturen rond de 10 graden trekken wij ook nog merino sokken aan. Zo blijven ook je voeten net iets warmer.

>10 graden

Onder de 10 graden is persoonlijke voorkeur ook weer van belang. Sommige renners blijven trouw aan hun korte bib met beenwarmers en trekken hun overschoenen daarbij aan. Anderen pakken snel de lange thermo bib uit de kast. Zeker bij erg koude, natte of gure omstandigheden is dit een goede keuze. Ook op het bovenlichaam trek je nu iets warmers aan. Naast het thermoshirt is een thermojack geen overbodige luxe. Om het niet koud te krijgen zijn een nekwarmer en koerspet twee dikke aanraders. Wij fietsen altijd met handschoenen, maar onder de 10 graden kiezen we voor handschoenen met lange vingers.

Tippie van ons: werk bij koude temperaturen in laagjes. Dan kan je altijd een laagje uittrekken mocht je het toch te warm krijgen. Dat is fijner dan omdraaien naar huis om een extra jasje op te halen.

Training

Natuurlijk is het slim om een oog te houden op de weersvoorspellingen (temperatuur, wind, etc.), maar houd ook rekening mee met het soort rit dat je gaat rijden. Ga je intensief intervallen of een rit rijden op tempo, dan krijg je het al gauw warmer dan tijdens een relaxt koffierondje. Ook de omgeving waar je doorheen rijdt kan van invloed zijn op de (gevoels)temperatuur. Een stedelijke omgeving houdt meer warmte vast dan het open landschap van de polder. 

Nog een tippie van ons: houdt bij wat je gedragen hebt bij welke temperaturen en of dit voldoende was of niet. Zo kan je dit een volgende keer terugkijken en dezelfde kleding uit de kast trekken.

Leuk genoeg om te delen?

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer lezen? Lees hieronder verder.

Parijs - Tour de Tietema
2 minuten leestijd

Statement video’s Tour de France

Lees hier alles over de situatie rond onze Tour de France video’s.

Read all about the situation of our Tour de France videos here.