Onze selectie is rond. Met 21 renners zullen wij, als Tour de Tietema-Unibet, het nieuwe seizoen aan gaan vangen. Een mooi moment om samen met onze sportief directeur Julia Soek terug te blikken op de afgelopen periode en hoe deze selectie is samengesteld.
Hé, Julia!
Nog niet zo lang geleden werd bekend dat je onze nieuwe sportief directeur werd. Hoe snel kan je dan een selectie bouwen?
Dat is een goede vraag. Ik ben natuurlijk 1 augustus pas begonnen. Het eerste wat ik moest doen was 21 renners tekenen, in nog geen maand tijd. Dat was best een intense periode...
Met een groot aantal was al wel eerder in het seizoen gesproken, dus dat scheelde wel. Met de huidige renners van de ploeg liepen de gesprekken al en dat gold ook voor een aantal nieuwe renners. Daarnaast heb ik nog een aantal nieuwe renners aangedragen. Al met al kost dit veel tijd en energie. Een selectie samenstellen ‘Tour de Tietema-stijl’ is wel net even anders.
Wat is er anders aan het samenstellen van een selectie ‘Tour de Tietema-stijl’?
Bij Tour de Tietema kijken we eigenlijk naar drie dingen. Waar het bij andere ploegen misschien voornamelijk om prestaties gaat, gaat het bij ons ook om de persoon. Onze drie pijlers zijn: fysieke kwaliteiten, de rol in het team - zet je het team op één? - en tot slot: hoe gaat iemand om met de visie van het team van Tour de Tietema en alles wat daarbij komt kijken.
We werken met een scoutinggroep. Daar zitten Bas, een data-analist en ikzelf in. In deze groep worden renners aangedragen. Vanuit daar gaat er een data-filter overheen en bekijken we wie er in onze ploeg past. We kijken ook naar een rennersprofiel: waar hebben wij behoefte aan en waar willen wij verbeteren?
Vervolgens ga ik met de renners die aan al die criteria voldoen in gesprek. Dan is het goed kijken of de verwachtingen van beide kanten overeenkomen en of iemand daadwerkelijk in de ploeg past.
We zijn natuurlijk ook een mediabedrijf. Is dat ook belangrijk om mee te nemen in je rennerskeuze?
Ja, dat is natuurlijk wel een ‘extraatje’. We zitten allemaal bij Tour de Tietema, een uniek concept waarin media een grote rol speelt. Renners moeten zich daar wel bewust van zijn en de visie snappen. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat renners daarin meegaan, want dat is wel waar we voor staan. Zo kunnen we de cultuur in stand houden.
Het was voor jou de eerste keer om een selectie samen te stellen. Hoe was dat?
Dat was even wennen. Het is vooral heel veel vragen stellen en luisteren. Zo leer je iemand het beste kennen. Dat is in een rap tempo gegaan.
Het voordeel is dat we met veel renners een tweejarig contract hebben afgesloten. Nu zijn we van twaalf naar 21 renners gegaan en dat is een supergrote stap. Dat hoeven we volgend jaar niet meer te doen. Dat betekent dat het voor volgend jaar minder druk is qua transfers. Dat geeft ons de tijd om dit proces voor volgend jaar te verbeteren.
Volgend jaar zullen er ook een hoop andere koersen op het programma staan. Moesten er daarom ook andere types renners komen?
We gaan de stap maken naar Pro Conti. Dat betekent inderdaad dat we een ander wedstrijdprogramma gaan rijden. Onze ploeg is al erg sterk in het klassieke werk, dat hebben we afgelopen jaar ook al laten zien. We hebben dus wel gekeken hoe we bergop wat kunnen toevoegen.
Ons grote doel is de Tour de France in 2026, daar heb je natuurlijk ook klimmers nodig. In de Tour is geen enkele etappe vlak. We moeten altijd ons grotere doel voor ogen houden. Daarom hebben we ons ook niet beperkt tot Nederlandse renners, maar een bont gezelschap aan nationaliteiten in de ploeg gehaald. Het was fijn dat we ons aan geen enkele eis hoefden te limiteren. We zijn volledig vrij geweest om te selecteren wie we wilden.
Onze groep renners is nu compleet. Ben je tevreden met de selectie?
Ik ben heel tevreden met de selectie en heb super veel zin om met dit team te gaan starten. Dat geldt ook voor onze nieuwe trainers en ploegleiders. Het is een mooie mix van mensen en persoonlijkheden, maar ook met kwaliteiten op- en naast de fiets.
Nu is het doel om met al deze nieuwe mensen weer één hecht team te gaan bouwen. Vorig jaar hadden we echt een heel sterk team, waarin iedereen alles voor elkaar over had. Dat is nu weer het doel, om vanuit daar verder te groeien.
Is het lastiger om te groeien als team nu de ploeg nóg groter geworden is?
Dat gaat een leuke uitdaging worden. Ook omdat klimmers misschien wat meer met de klimmers op pad zijn en de 'vlakke renners' meer met de vlakke renners zijn. Ik denk wel dat juist doordat we nu ook gegroeid zijn met ploegleiders en trainers en we allemaal dezelfde visie uitdragen, het minder uitmaakt met wie je op pad bent. We doen uiteindelijk alles samen.
De basis voor een goede samenwerking is gelegd op het introductieweekend. Straks gaan we nog twee keer op trainingskamp met de ploeg. Dat zijn belangrijke momenten om dat hechte team te smeden.
We hebben nu ineens wel een internationale ploeg. Hoe gaan we daarmee om?
Ik denk niet dat Tour de Tietema persé iets Nederlands is. Wij hangen onze identiteit niet op aan de Nederlandse nationaliteit, maar juist aan de manier hoe wij dingen doen.
Binnen de ploeg gaat er natuurlijk wel iets veranderen, om maar te beginnen met de voertaal. Met een internationaal gezelschap zal de voertaal Engels worden. De identiteit zullen we met iedereen uitdragen.
Zijn er voor volgend jaar ook al doelstellingen?
Je hebt proces- en resultaatdoelstellingen. Als je kijkt naar ons doel als organisatie, is het de Tour de France van 2026. Daar gaan natuurlijk een heleboel stappen aan vooraf.
Voor komend jaar gaat dat betekenen dat we onze eerste WorldTour-wedstrijd willen rijden en om ons daar op de 'Tour de Tietema-manier' te laten zien. We willen meedoen in de koers, maar gaan zeker niet dom koersen. Jullie gaan nog veel van ons zien komend jaar!